Przepisy dla niemowląt na lato - ODKRYWANIE SMAKÓW!
Opublikowany przez:
monika.g
2017-07-04 16:30:22
Autor zdjęcia/źródło:
pixabay.com
Letnie menu malucha może być bardzo urozmaicone, a to za sprawą owoców i warzyw sezonowych, których w tym czasie mamy ogromny wybór. Zobacz jakie pyszne dania możesz zrobić z rabarbaru, truskawek czy szparagów, aby Twoje dziecko zjadło je ze smakiem, nawet jeśli nieszczególnie za nimi przepada lub jeszcze ich nie zna.
Poznawanie nowych smaków przez niemowlaka to dla niego bardzo ciekawe doświadczenie. Dziecko rozwija swoje zainteresowania kulinarne oraz rozszerza wiedzę na temat różnych potraw. Nowe smaki to nowe doznania, których maluch jest bardzo ciekawy. Pozwól mu więc odkrywać nowe horyzonty za pomocą zmysłów i podaj na talerzu niezwykłe dania, które go zachwycą.
Chłodnik z botwinki
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 zielony ogórek
- kilka rzodkiewek
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- koperek do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Botwinkę wraz z liśćmi posiekaj drobno, zalej małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy 10 minut. Wywar delikatnie zakwaś sokiem z cytryny i schłodź.
- Dopraw do smaku odrobiną soli i cukru. Dodaj jogurt naturalny. Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na tartce.
- Na talerz wyłóż pokrojone w drobne kawałki ugotowane na twardo jajko, dodaj starty ogórek i rzodkiewkę oraz odrobinę posiekanego koperku. Wlej schłodzony chłodnik z botwinki.
Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- Pęczek szparagów
- 2 żółtka
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Odetnij główki szparagów i włóż do małego osobnego garnuszka.
- Całe szparagi (bez zdrewniałych końców) pokrój na małe talarki, zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj 2 żółtka i doprowadź do wrzenia. Zupę zmiksuj na gładki krem.
- Główki szparagów gotuj w osobnym małym garnuszku przez 2 minuty aż zmiękną. Wlej do zmiksowanej zupy (kilka główek możesz zostawić, by dziecko mogło je zjeść samodzielnie).
Muffinki z jagodami
Składniki:
- 1 szkl. kwaśnego mleka
- 1/2 szkl. oleju z pestek winogron
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki krupczatki
- 2 duże jajka
- 1 średnia cytryna
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl. cukru
- jagody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka, olej z pestek winogron i cukier zmiksuj na gładką masę.
- Dosyp mąkę pszenną połączoną z sodą oczyszczoną.
- Zmiksuj na gęste ciasto dodając stopniowo zsiadłe mleko i krupczatkę. Dodaj do ciasta skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok.
- Ciastem napełnij foremki maksymalnie do 2/3 wysokości i posyp każdą łyżką jagód.
- Piecz w temp. 175 st. C z termoobiegiem, ok. 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem lub wykałaczką aż będzie całkiem suchy.
Zupa truskawkowa z rabarbarem
Składniki:
- 300 g truskawek
- 4 cienkie łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 100 g serka mascarpone
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj cukier.
- Rabarbar umyj, odetnij końce, pokrój na kawałki, wsypa do truskawek. Garnek postaw na gazie i zagotuj kompot. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut aż rabarbar i truskawki zmiękną.
- Następnie zmiksuj całość na gładki krem.
- Do gorącej masy dodaj serek mascarpone, wymieszaj aż się rozpuści i powstanie gładka zupa. Podawaj udekorowaną świeżymi truskawkami. Możesz dodać również ulubione kluseczki malucha.
Owocowy mus
Składniki:
- 1 jabłko
- 2 brzoskwinie
- 6 dużych truskawek
- 1 plaster arbuza
- 1 szklanka kompotu porzeczkowego lub brzoskwiniowego
- 1-2 łyżki cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Owoce umyj i obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj owoce, stopniowo dodając kompot.
- Zmiksuj wszystko na gładką masę dodając cukier. Przelej do pucharków i ozdób według uznania.
Lody z awokado
Składniki:
- 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
- 2 awokado
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200ml śmietany kremówki
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Mleko skondensowane przelej do garnka i zagotuj. Zdejmij z ognia. Po przestygnięciu wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
- Śmietanę ubij mikserem.
- Awokado pokrój na kawałki i rozgnieć widelcem. Dodaj je do wyjętego z lodówki mleka i wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
- Po wymieszaniu dodaj ubitą śmietanę i znów przemieszaj. Masę przełóż do jednego lub kilku pojemników i włóż do zamrażarki na co najmniej 4-5 godzin.
Sałatka owocowa
Składniki:
- pół melona
- 1 banan
- 1 gruszka
- 2 morele
- kilka truskawek
- garść rodzynek
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki pokrój w kostkę, dodaj garść rodzynek, całość zalej jogurtem naturalnym lub greckim.
- Wymieszaj i pozostaw na 1-2 godziny do czasu, aż rodzynki napęcznieją i będą miękkie.
- Opcjonalnie można schłodzić w lodówce, a zamiast jogurtu dodać kilka łyżeczek miodu. Przedtem jednak należy rozmoczyć rodzynki w ciepłej, a nawet gorącej wodzie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora